I en rapport från Vindkraftscentrum, framgår det att Björnberget och Gubbabergets vindkraftparker tillsammans förväntas producera el motsvarande ca. 360 000 hushåll och minska CO2-utsläppet med över 700 000 ton årligen. I samband med byggnationen har den regionala arbetskraften närmare fördubblats och intäkterna ökat markant. Dessutom möjliggörs nu etablering av grön vätgas i området, vilket förväntas öka tillväxten ytterligare.
Vindkraften är en viktig byggsten i energiomställningen till ett fossilfritt samhälle. När ett vindkraftverk etableras genereras inte bara miljömässig hållbarhet, utan bidrar även till många lokala arbetsmöjligheter, såväl inom projektet i sig som för företag och verksamheter i närområdet.
Kommuner och regioner med stor produktion av förnybar energi har därför goda möjligheter att öka de regionala intäkterna avsevärt. Det kan handla om allt från investerare och entreprenörer till bostads- och livsmedelsbranschen.
Lokal tillväxt i Ånge och Ljusdals kommuner
Björnberget vindkraftpark i Ånge kommun och Gubbaberget vindkraftpark i Ljusdal kommun är båda utvecklade av RES och förväntas tillsammans öka den lokala och regionala tillväxten avsevärt.
För att lyckas med detta ingick RES under byggnationen av parkerna ett samarbete med Ånge kommun och Vindkraftcentrum. Med hjälp av företagsinriktade informationsträffar och en databas ämnad för regionala företag att anmäla intresse möjliggjordes rekrytering redan under upphandlingarna.
Vindkraftscentrum tog även fram ett planeringsverktyg som användes för beräkning av antal arbetstimmar från förprojektering till färdigbyggd park, samt åtgången av personal i efterföljande driftsfas. På så sätt kunde man matcha lokalt näringsliv mot byggnationens behov.
Med hjälp av dessa insatser skapades närmare 200 regionala årsarbeten kopplat till byggnationsfasen. Dessutom kunde 245 regionala leverantörer och 63 regionala bygg- och entreprenadbolag identifieras. Under parkernas drygt 25 år långa livstid finns även behov av 20 stycken årsanställningar. När vindkraftparkerna är färdigbyggda förväntas 70 000 gästnätter ha genererats i närområdet, vilket resulterar i 7 miljoner kronor i regionala intäkter, räknat på 1000 kronor per övernattning.