Forskningsprojektet ”Vätgas och kräftor”, med över fem miljoner kronor i finansiering, ska studera hur hantering av vatten vid vätgasproduktion kan användas för att säkra flodkräftans överlevnad. Målet är att framtida generationer ska kunna fiska kräftor i Ljungan.
Projektet genomförs i samverkan mellan Mittuniversitetet, Ånge kommun, RES och Fiskevårdsgruppen i Ånge, som även är initiativtagare till projektet. Vidare ingår forskare från Luleå tekniska universitet och Stockholms universitet.
– Det är roligt att få anta utmaningen att ge kommande generationer möjlighet att fiska flodkräfta i Ljungan och att få att göra det tillsammans med RES, Ånge kommun och Fiskevårdsgruppen i Ånge, säger Jenny Zimmerman, biträdande projektledare och Charlotta Faith-El projektledare på Mittuniversitetet.
I Ljungans mellersta och nedre delar har tidigare funnits mycket starka bestånd av den numera rödlistade flodkräftan som också varit föremål för ett omfattande och givande fiske. Under senare år har dock bestånden drabbats av omfattande dödlighet, bland annat orsakad av kräftpest.
(Länsstyrelsen Nulägesbeskrivning för Ljungans vattensystem 2022-12-05)
– Det här är ett viktigt projekt som möjliggör forskning för att avgöra om det är möjligt att använda överskottsvärmen från vätgastillverkningen till att skapa mervärden långt utanför den planerade industrisajten. Övriga Sverige och världen har ögonen på vad som händer i Alby just nu. Kan vi visa exempel på hur en industriell symbios kan skapa positiva effekter även utanför verksamhetsområdet så är det fantastiskt, säger Sigrid Nord, Development Project Manager på RES.
Formas finansierar projektet med fem miljoner kronor, Ånge kommun och Mittuniversitetet bidrar med 600 000 kronor i kommunsamverkan, Fiskevårdsgruppen i Ånge med utrustning och RES bidrar in kind i form av arbetstid.
– Vår roll i projektet blir att bidra med tid, kompetens och tekniskt underlag. Tillsammans kommer vi att titta på hur vi kan främja ett hållbart brukande av vatten och hur vätgastillverkningen kan användas för att främja flodkräftornas överlevnad, berättar Sigrid Nord.
”Vätgas och kräftor” är ett treårigt projekt med avslut den 30 november 2026. Genom att odla och sätta ut flodkräftor skapas mervärden långt utanför siten. Projektet ska bidra till en ökad förståelse för hur nya smarta industrier kan bidra till en hållbar användning av vattenresurser och på så sätt förbättra den biologiska mångfalden och skapa en hållbar landsbygdsutveckling.
Om Formas
Formas är ett statligt forskningsråd för hållbar utveckling. Formas uppdrag består i att stödja forskning och innovation för en hållbar utveckling inom områdena miljö, areella näringar och hållbart samhällsbyggande. Projekten ska vara av högsta kvalitet och Formas ska verka för att resultat från projekten kommer till nytta.
Läs mer på formas.se