Frågor och svar
Frågor och svar från samråd
Tema: Vatten
Tema: Buller
Tema: Vätgasanläggningen
Tema: Eltillgång
Tema: Grön vätgas
Tema: Offtakers (köpare av vätgasen och restprodukter)
Tema: Transporter
Tema: Kompetensförsörjning
Frågor och svar
Vad är grön vätgas?
Vätgas är en energibärare som har använts i över hundra år inom industrin. Vätgas är den vanligaste industrigasen vi har idag och den hanteras och används dagligen i väldigt många delar av vårt samhälle. Det innebär att det finns mycket erfarenhet och kunskap kring hanteringen av vätgas och beprövad teknik för själva framställningen. Vätgasen har traditionellt sett framställts ur fossilgas med koldioxidutsläpp som följd, men kan framställas på fler sätt. Vår tids stora utmaning är att klara energiförsörjningen samtidigt som de fossila bränslena avvecklas. Den nyrenässans vätgasen fått bygger helt på grön vätgas. Den gröna vätgasen är en viktig pusselbit för att nå Sveriges mål om att år 2045 har noll utsläpp av växthusgaser. Runt om i världen ökar därför intresset för grön vätgas.
Vätgasen kallas grön när energin i processen kommer från förnybara källor som exempelvis vindkraft eller solkraft. Anläggningarna i Alby och Ljungaverk kommer genom elektrolys att tillverka grön vätgas.
Grön vätgas kan användas för att ersätta fossila bränslen i såväl transportsektorn som råmaterial i industriprocesser. Ett antal stora företag, exempelvis inom stålindustrin, har aviserat ett behov av stora mängder grön vätgas för att möjliggöra grön omställning inom det kommande decenniet.
Vad har den gröna vätgasen för roll i omställningen till ett fossilfritt samhälle?
- Utvecklingen och användningen av fossilfri vätgas kommer att ha stor betydelse för omställningen till ett utsläppsfritt samhälle och ha stor påverkan på framtida elbehov i Sverige och Europa. I Sverige har vätgas en nyckelroll i omställningen till fossilfria processer i industrin, exempelvis för produktion av fossilfritt stål, säger energi- och näringsminister Ebba Busch.
Fossilfri vätgas har på kort tid blivit en central del av EU:s och många länders strategier för klimat- och energiomställning. I Sverige är vätgasen avgörande för industrins omställning och kan även användas för tillverkning av olika bränslen till flyg, sjöfart och andra långa och tunga transporter samt för produktion av ammoniak och konstgödsel.
På vilka olika sätt framställs vätgas?
Nästan all vätgas som används av industrin idag framställs ur fossilgas genom så kallad ångreformering. Fossilgasen hettas upp till mellan 700-1100 grader tillsammans med en katalysator av metall. Resultatet blir koldioxid och vätgas som bildas när vattenånga reagerar med metanet i fossilgasen (CH4). Detta brukar kallas ”grå" vätgas. Den har fossilt ursprung och leder till stora utsläpp av koldioxid. Genom att lägga till utrustning för koldioxidinfångning i processen skulle en stor del av utsläppen kunna undvikas. Då får man vad som brukar kallas ”blå” vätgas.
Den “blå” vätgasen har flera olösta problem: utvinningen av fossilgas är mycket miljöförstörande, det blir läckor av metan som är en kraftig växthusgas, det finns risker och osäkerheter med lagringen av koldioxid, och dessutom finns inte den nödvändiga infrastrukturen än. Ett bättre sätt att tillverka vätgas är genom elektrolys. I en elektrolysör spjälkar man vatten till vätgas och syre med hjälp av el. Använder man el från förnybara källor som sol eller vind brukar vätgasen kallas ”grön”[…] .
Det är framför allt vätgas producerad på det sättet som lyfts som en möjlighet i den svenska energiomställningen, bland annat genom att den tillverkas och används av tung industri.
Hur ser behovet av förnybar energiproduktion ut framåt?
Vi har goda möjligheter att stärka näringslivet och hela landets konkurrenskraft om vi skapar förutsättningar för den gröna industrialiseringen. Men en kärnfråga behöver hanteras brådskande för att ambitionerna ska bli en framgång: tillgången till konkurrenskraftig el.
Redan år 2030 kommer elbehovet öka med 50 procent från dagens nivåer. Fem år senare väntas elbehovet vara det dubbla jämfört med idag. På lite längre sikt, till år 2045, bedömer myndigheterna att elanvändningen är uppe i 370 terawattimmar (TWh), jämfört med dagens nivåer på 140 TWh. Det är nödvändigt med en omfattande utbyggnad av svensk elproduktion och utbyggnaden måste gå mycket snabbare än den gör i dag.
Vindkraften kan bidra till att möta industrins snabbt ökande elbehov och leverera el till konkurrenskraftiga priser. Detta sänker i sin tur elpriset för alla. Redan år 2025 kommer vindkraften att tillföra 20 TWh ny elproduktion. Om alla projekt som planeras i dag får tillstånd som tidigare kan vindkraften tillgodose en stor del av det fördubblade elbehovet år 2035.
Fram till år 2030, när Sveriges elbehov väntas vara 80 TWh större än i dag, behöver elproduktionen byggas ut med i genomsnitt 6 TWh varje år. Om vi ska klara en fördubbling av elbehovet år 2035 måste hela 12 TWh ny elproduktion tillföras elsystemet varje år. Det kan jämföras med den högsta utbyggnadstakten vi har haft i Sverige under en femårsperiod, vilket är ungefär 8 TWh per år.
Elproduktionen behöver med andra ord fortsätta att byggas ut i hög takt, och det behöver gå mycket snabbare än idag om vi ska lyckas möta industrins ökande elbehov. På samma sätt som kärnkraften utgjorde ett snabbt och viktigt tillskott bidrar vindkraften enligt vår kortsiktiga prognos 4,5 TWh ny elproduktion varje år fram till år 2025, då den förväntas byggas ut från 16 TWh till 52 TWh.
Utbyggnaden av elproduktionen avgör industrins konkurrenskraft
Svensk industri har tagit en global tätposition i omställningen till en fossilfri värdekedja. Den fossilberoende tillverkningsindustrin ställer om till el och vätgas, till exempel inom stålindustrin. Nya energiintensiva industrigrenar växer fram genom exempelvis batteritillverkning, framställning av elektrobränslen och produktion av konstgödsel. Gemensamt för dessa satsningar är att de efterfrågar stora mängder el till konkurrenskraftiga priser.
Mot bakgrund av den goda tillgången till konkurrenskraftig och fossilfri el planeras många satsningar i norra Sverige, som blivit internationellt uppmärksammat för sina industrisatsningar och de stora potentiella värden de skapar för samhället. Totalt väntas investeringarna i norr uppgå till nära 1 100 miljarder kronor kommande år. Investeringarna kan möjliggöra cirka 20 000 nya arbetstillfällen. Enligt Tillväxtverket kan spridningseffekterna i andra sektorer och offentlig service leda till ytterligare 40 000 nya jobb i Norr- och Västerbotten.
Vindkraften har potential att ensamt bidra till att tillgodose det fördubblade elbehovet år 2035, som uppgår till 280 TWh.
Vilka är de viktigaste milstolparna i projektet?
De fyra viktigaste milstolparna är:
Tillgång till elkapacitet (elnät)
För RES blir elnätet en viktig milstolpe eftersom det innebär stora investeringar som sker redan under 2023.
Tillgång till marken (detaljplan och markköp)
RES har idag ett intentionsavtal (LOI) med kommunen som är markägare. Avtalet reglerar vilken yta som RES behöver för sin etablering men också vem som gör vad, exempelvis att kommunen står för infrastruktur såsom tillfartsvägar, VA och fiber och RES för att göra det som krävs för att få en vätgasanläggning på plats. Ett avtal om köp av mark skall tecknas det närmaste året.
Vatten (vattentillförsel till och från)
Vid framställning av vätgas används vatten. Det positiva är att i processen tillförs inga orenheter. Utsläpp består av varmt kylvatten. I Alby kommer kommunen söka vattendom för vattentillförsel för hela industriklustret.
Kund (Konsumenter av vätgas eller derivat från vätgas)
Med vätgasanläggningen eftersträvar vi att tillgodose olika behov, lokalt och regionalt. Det kan handla om lastbilsdistribution till regionala tankstationer, pipeline till en större vätgasförbrukare på längre avstånd och eventuellt också ‘over the fence’ om en aktör i närheten tillverkar ett elektrobränsle som exempelvis ammoniak eller metanol.
Hur arbetar RES med tillgången till el för anläggningarna?
RES söker miljötillstånd för 500MW elektrolysörkapacitet i Alby och 100MW elektrolysörkapacitet i Ljungaverk.
För Alby pågår arbete med koncession för ledningen som skall gå från Tovåsen till Alby Östra. Mer information går att få i Ellevios samrådsunderlag. Större investeringar kommer att ske redan under 2023 för att säkerställa att leverans av elnätet ligger i fas med resten av projektet.
Alby och Ljungaverk kopplar gentemot Tovåsen stamnätstation och påverkas inte av andra pågående etableringar i regionen.