Hero Image

Om grön vätgas

De främsta fördelarna med grön vätgas

Vätgasens historia

Det finns en drygt hundraårig historia av vätgasanvändning inom industrin. Under denna tid har man utvecklat sätt att producera, lagra, transportera och använda vätgas på ett säkert sätt. Vätgas är den vanligaste industrigasen vi har idag och den hanteras och används dagligen i väldigt många delar av vårt samhälle.

Inga CO2-utsläpp

Framställningen av elektricitet från vätgas är fri från koldioxidutsläpp

Energibärare

Gör det möjligt att lagra energi från sol och vind

Framtidslösning

En av de viktigaste nycklarna till utfasning av fossila bränslen

Kan lagras

Omvandlas till elekticitet när det som bäst behövs

Om vätgas

Vätgas är en energibärare, precis som elektricitet, och kan användas för att lagra, transportera och tillhandahålla energi. Vätgas används även som en insatsråvara inom exempelvis kemiindustrin, raffinaderier och stål.

När vätgasen framställs med hjälp av förnybara energikällor i en elektrolysprocess, kan den ersätta fossila bränslen i i industriella processer och vid transporter där exempelvis tunga transporter är svåra att elektrifiera.

Den gröna vätgasen kan också användas för att lagra energi från förnybara källor och fungerar då som en utjämnare av toppar och dalar vilket innebär att mindre mängd vind- och solenergi går till spillo.

Olika typer av vätgasframställning

Grön

H2

Grön vätgas använder elektricitet från förnybara energikällor – delar upp vatten till vätgas och syrgas genom elektrolys.
Inga CO2-utsläpp

BLÅ

H2

Blå vätgas framställs ur fossilgas. Vätgas och CO2 bildas när vattenånga reagerar med metanet i fossilgasen.
CO2 samlas in och lagras

Grå

H2

Grå vätgas framställs ur fossilgas. Vätgas och CO2 bildas när vattenånga reagerar med metanet i fossilgasen.
CO2 släpps ut

Vad används vätgas till?

Image
I vätgasanläggningen omvandlas energin till vätgas genom elektrolysörer. Den kan sedan distribueras till industrier i närheten eller transporteras vidare. Vätgas används bland annat inom kemisk industri, tillverkningsindustri, fordonsbränsle och fastigheter.