Utvecklingen av vätgasanläggningen i Alby nådde idag ännu en milstolpe. Under kommunfullmäktiges sammanträde 26 februari röstades markavtalet igenom. Avtalet mellan RES och Ånge kommun innehåller såväl ett markköp som en överenskommelse om genomförande. “Det är både ett viktigt och spännande steg i projektutvecklingen som från och med nu kliver in i en ny fas”, säger Alexandra Angelbratt, Head of Hydrogen på RES.
Det har gått lite drygt två år sedan RES och Ånge kommun signade en avsiktsförklaring kring vätgasutvecklingen i Alby. Under den tiden har arbetet löpt på och en mängd utredningar och förundersökningar har genomförts.
– Att gå från en idé till en färdig vätgasanläggning tar tid, en hel del av den tiden utgörs av olika utredningar. Många saker behöver finnas på plats innan en byggnation startar. Därför är det extra kul att få fira vinster längs vägen och det här markavtalet är ett bra exempel på en sådan vinst, säger Alexandra Angelbratt.
Avtalet innehåller två delar, en som berör själva markköpet. RES köper 20 hektar av Ånge kommun på Sajt Alby Östra för 60,9 miljoner.
– Detta är en milstolpe för RES i deras projekt men även för Site Alby Östra. Det blir ett officiellt bevis på att Ånge och Alby är attraktiva för framtidens industri. Det har funnits stort intresse för detta hos alla partier och en glädje för att vi nått hit, säger Mattias Robertsson Bly, kommunchef på Ånge kommun.
Den del som avser genomförandet i avtalet handlar om det kommunala bolag som Ånge kommun bildat för att ta fram en vattendom och ledningsrätt för vattentillförsel från Ångesjön. Överenskommelsen innebär att Ånge kommun ansvarar för att ta fram en vattendom och ledningsrätt, när det är genomfört köper RES bolaget till det värde som arbetet inneburit plus 5% extra.
– Det nybildade företaget för vattendomen kommer vi att ta över. Kommunen driver vattendomen till en början men vi ersätter dem för det jobb som görs och lite till, säger Alexandra Angelbratt.
Nästa steg i projektet
– Vi befinner oss i en väldigt spännande fas i projektet. Vi har nu signat markavtal med kommunen. Med förstudien i ryggen går vi också in i en period där vi konkretiserar det koncept vi undersökt och tittar praktiskt på hur det kan förverkligas, berättar Alexandra Angelbratt.
På den kommersiella sidan av projektet för RES dialoger med såväl mottagare av vätgasen som partners.
– Vi kommer att ta in en partner som vi jobbar tillsammans med för att vidareutveckla några av de viktigaste delarna i projektet. Partnerskapet handlar om att bli ekonomiskt starkare men även att dela kompetens. Genom att ta in en partner förbättrar vi förutsättningarna för anläggningen och det är då vi kan besluta kring hur vätgasen ska användas, berättar Alexandra Angelbratt.
När en partner kommit in i projektet kan RES gå vidare till en konceptvalsstudie. Det innebär att man väljer de tekniker som passar bäst för hur vätgasen ska användas. – När konceptvalstudien är avslutad kliver vi in i första projekteringsstadiet. Vi tar oss då framåt i designen och den projekteringen ligger till grund för allt det vi kommer att handla upp, till exempel leverantörer och elektrolysörtillverkare, säger Alexandra Angelbratt.