
Industrins omställning och lokal värdebehållning
Tidslinje
2021: Byggstart för vindkraftparkerna Björnberget och Gubbaberget
2022: Tovåsen transformatorstation färdigställs
2022: RES förvärvar mark i Ljungaverk
2022: Detaljplanen för Alby färdigställs
2023: Vindkraftparkerna Björnberget och Gubbaberget färdigställs
2024: Mark- och genomförandeavtal tecknas för Alby
2024: Tillståndsansökan lämnas in för Storåsen Wind och Hydrogen Ljungaverk
2024: Tillståndsansökan lämnas in för Hydrogen Alby, senare kallat Alby PtX
2024: Prime Capital förvärvar Projekt Alby och tillkännager utvecklingspartnerskap med RES
2025: Norsk e-Fuel blir delägare i Projekt Alby, nu kallat Alby PtX
2025: Miljökonsekvensbeskrivning och miljötillstånd för vätgasproduktion vinner laga kraft
Site Alby Östra
I december 2021 skrev RES och Ånge kommun på en avsiktsförklaring för vätgasutveckling. Mattias Robertsson Bly började som kommunchef i Ånge i mars 2021.
– När jag kom till Ånge hade man länge behövt hantera en folkminskning och avveckling. Men det finns en drivkraft här och när jag började hade man redan inlett ett arbete där man identifierade platser för industrisatsningar. Vi tog beslutet att samarbeta med RES för att skapa en förändring, något som har varit avgörande för vår utveckling, berättar Mattias Robertsson Bly.
På ett år tog Ånge kommun fram en detaljplan för ett område i Alby där det finns goda förutsättningar för såväl vätgasproduktion som ytterligare industrietableringar som kan ingå i en industriell symbios tillsammans med vätgasproduktion.
Startskottet för Sveriges första hållbara industriella ekosystem

Alby - hjärtat i en nyskapande omställning
Ett nytt, innovativt system som möter det ökade energibehovet och där värdet tillförs på samma plats som energin skapas.
Ånge kommun har unika värden som man har skapat genom långsiktig satsning på grön och fossilfri energiproduktion, som vindkraft. Förutsättningar som lokalt producerad grön el i en priszon med låga elkostnader, tillgänglig mark, god tillgång till transporter och processvatten gör området mycket attraktivt för nya industrier.
Genom att använda områdets energiproduktion till framställning av grön vätgas och hållbart flygbränsle på plats, skapar Alby PtX mervärden lokalt. Områdets attraktivitet för nya industrier stiger ytterligare. Detta är en framgångsekvation för värdebehållning.
Traditionellt har vätgasanläggningar etablerats i direkt anslutning till de industrier som använder vätgasen. Det som gör Ånge unikt är att vätgasinvesteringen kom först – vilket i sin tur har lett till utvecklingen av ett integrerat projekt för produktion av hållbart flygbränsle. Det innebär naturligtvis ännu fler arbetstillfällen för området. Vi möjliggör ny industriell utveckling, snarare än att bygga anläggningar där industrier redan finns.
Ånge har många fördelar för storskalig produktion av e-SAF. Med sitt industriella arv finns redan mycket av den infrastruktur som krävs, vilket förenklar en ny våg av industrialisering. Därtill skapar den stora mängden grön energiproduktion, tillsammans med transformatorstationen i Tovåsen, unika möjligheter för både vätgas och annan grön industri.
Historiskt har Ånge – likt många andra kommuner i norra Sverige – producerat stora mängder energi utan att själv vara den primära konsumenten. Merparten av Sveriges energi produceras i norr, där vindkraften byggs ut och de stora älvarna finns. Även kommuner som varit värdar för kärnkraftverk är stora energiproducenter.
I takt med att klimatkrisen förvärras har hela samhället insett det akuta behovet av omställning – särskilt inom energisektorn. Ånge kommun har under flera år arbetat för att bli ett nav för grön energi. Med utbyggnaden av vindkraften i kommunen har nya möjligheter öppnats. Just nu utvecklas lokal energiförädling, grön vätgas och industriell symbios – och sätter därmed tonen för innovativa och hållbara energisystem i Sverige och globalt.

Bra förutsättningar för hållbara industrier
TOVÅSEN STAMNÄTSTATION
Pågående utveckling
OMRÅDEN
VATTEN
Goda transportmöjligheter
Runt om i världen skyndar länder på energiomställningen för att nå klimatmål och säkerställa långsiktig energitrygghet. Norra Sverige har vuxit fram som ett viktigt innovationsnav, där storskaliga industriprojekt stödjer både nationella och internationella klimatmål och samtidigt stärker Sveriges position som föregångsland.
I detta sammanhang pågår utvecklingen av Sveriges största produktionsanläggning för hållbart flygbränsle och grön vätgas i Alby. Anläggningen kommer att utgöra hörnstenen i ett nytt industriellt kluster, där sektorer som energi, transport och tung industri samverkar. Genom att samlokalisera kompletterande industrier främjar platsen cirkulära resursflöden, gemensam infrastruktur och systemeffektivitet – vilket driver miljömässig, social och ekonomisk hållbarhet på både regional och nationell nivå.
Det framväxande industriella ekosystemet i Alby är tänkt att fungera som ett integrerat energi- och produktionssystem, där resurseffektiviteten maximeras genom lokala synergier. Kärnan i konceptet är Power-to-Liquid-processen (PtL) för att producera hållbart flygbränsle – en lösning som möjliggör utsläppsminskningar inom svårreducerade sektorer som flyget och som ligger i linje med Sveriges långsiktiga klimatstrategi. Processen ger även biprodukter som värme, syre och eventuellt vätgas som kan användas i angränsande industrier.
Detta är ett innovativt kliv mot framtidens energisystem, där hela värdekedjan knyts samman lokalt – från el och koldioxid till färdigt bränsle. Projektet sätter Sverige på kartan som en global pionjär inom fossilfri produktion av flygbränsle – med Ånge som en drivande nod i omställningen.
Ett bra exempel är BigAkwa. Deras fiskodling kan dra nytta av biprodukter från vätgas- och bränsleproduktionen – syre för syresättning och värme för att värma vattnet. Fiskarna växer snabbare i en kontrollerad miljö, och avfallet från fiskodlingen kan användas som gödsel i växthus eller för produktion av naturgödsel.
