PRESSMEDDELANDE TILLSTÅNDSANSÖKNINGAR
I Ånge utvecklas två storskaliga anläggningar för grön vätgas – en i Alby med en kapacitet på 500 MW och en i Ljungaverk med kapacitet på 100 MW. Under veckan har tillståndsansökningarna officiellt lämnats in till Mark- och miljödomstolen. Anläggningarna kommer vid färdigställande tillsammans att producera upp till 100 000 ton grön vätgas årligen.
– Detta är en jättestor milstolpe för båda projekten. Processen för att färdigställa tillståndsansökningarna har varit omfattande och involverat närmare 100 personer från olika sektorer och expertisområden. Under de senaste 1,5 åren har teamen arbetat intensivt för att säkerställa att alla aspekter av anläggningarna och deras förväntade miljöpåverkan har utretts och bedömts noggrant, säger Linda Levin, tillståndsansvarig på RES.
Albys vätgasanläggning utvecklas för en produktion av 82 000 ton grön vätgas per år, och Ljungaverks anläggning för en produktion på 18 400 ton per år.
– Det är en ambitiös satsning på grön vätgasproduktion som är unik i Sverige idag. Dels på grund av anläggningarnas storlek, men också för att de är fristående från både enskilda elproduktionsanläggningar, dvs. är kopplade till elnätet och för att vätgasen inte är avsedd till en specifik kund. Det är ett avgörande steg mot att uppnå en utfasning av fossila bränslen inom industrin. Då mottagare av vätgasen inte är fastställda ännu har vi fått utforma tillståndsansökningarna flexibelt för att hålla dörrar öppna för flera typer av användning, vilket varit en utmaning men gjort att vi verkligen fått tänka igenom anläggningarnas potential, säger Linda Levin.
Efter inlämningen väntar nu handläggning hos Mark- och miljödomstolen innan beslut om tillstånd ges.
– Det som är unikt för Ljungaverk är att det finns befintlig infrastruktur och en rik industrihistoria, som till viss del innebär att det finns miljöskulder som behöver hanteras innan vi bygger nytt. I Alby har det istället varit mer fokus på naturvärden och att tillsammans med Ånge kommun undersöka hur området ska få tillgång till vatten m.m., säger Linda Levin.
Användningsområdena för grön vätgas är många och det har pekats ut som en viktig nyckel för industrins omställning.
– Alby och Ljungaverks framtida produktioner motsvarar drygt hälften av den vätgas som produceras i Sverige idag, vilken uppgår till ungefär 180 000 ton. Elkraften som kommer användas motsvarar ungefär 3 % av Sveriges i nuläget totala elproduktion. Elkraften kommer till lokal nytta, och produktionen av gröna vätgas i stället för fossil vätgas besparar utsläpp av över en miljon ton CO2 per år, säger Linda Levin.
För övriga frågor kontakta:
Alexandra Angelbratt
Head of Hydrogen
alexandra.angelbratt@res-group.com
+ 46 (0)73 515 99 83
Om RES
RES är världens största oberoende företag inom förnybar energi, verksamt i 24 länder och aktivt inom vind, sol, energilagring, biomassa, vattenkraft, grön vätgas, eltransmission och distribution. RES har varit en branschinnovatör i över 40 år och har levererat mer än 24 GW förnybara energiprojekt över hela världen och planerar för ytterligare 22 GW ny kapacitet de kommande fem åren.
Som tjänsteleverantör har RES kompetens och erfarenhet inom kapitalförvaltning, drift och underhåll (O&M) samt reservdelar – och stöder 41 GW förnybara tillgångar på 1 300 platser. RES erbjuder marknaden en rad ändamålsenliga, praktiska teknikbaserade produkter och digitala lösningar som är utformade för att maximera investeringar och utbyggnad av förnybar energi.
RES arbetar för att driva omställningen till en framtid där alla har tillgång till prisvärd och koldioxidfri energi. Med hjälp av sina 4 500 medarbetare samlar RES global expertis, passion och innovation med visionen att revolutionera hur energi genereras, lagras och levereras.
Läs mer på: www.res-group.com