Hero Image

RES gästföreläser för blivande processtekniker inom vätgas

14 oktober 2024

I början av september 2024 påbörjade de första studenterna utbildningen för processtekniker med vätgaskompetens vid Lapplands Lärcentra. Distansutbildningen sker i samarbete med kommunerna Ånge, Härnösand, Sollefteå och Örnsköldsvik. RES har varit en samarbetspart redan från utformningsfasen och bidragit med insikter och nätverk. 

– Det är helt rätt satsning och helt rätt tid. Vi behöver göra sådana här gemensamma kraftsamlingar för att säkra en hållbar omställning inom industrin med rätt teknisk kunskap, säger Alexandra Angelbratt, Head of hydrogen på RES.

Erika Bergquist på Lapplands Lärcentra leder utbildningen och berättar att intresset har varit stort.

– Vi har fått in 112 ansökningar och har nu 21 studerande, vilket betyder att vi har fyllt våra platser. Ungefär en tredjedel av de som börjat är kvinnor vilket känns roligt att vi har lyckats få till. Samarbetet med RES påbörjades i ett tidigt skede av utbildningens ansökningsprocess och de har bidragit med värdefull information kring kompetensbehov och yrkesroller inom vätgasområdet samt varit en naturlig del i samarbetet vi har tillsammans med Ånge kommun, berättar Erika. 

Erika Bergquist på Lapplands Lärcentra

Den 10 september gästföreläste Sophie Grahn Lydig, Hydrogen Process Engineer på RES tillsammans med Åsa Tuolja Jardeby, Development Project Manager på RES för studenterna som fick en inblick i RES vätgassatsningar i Ljungaverk och Alby. Åsa och Sophie arbetar med utvecklingen av vätgasprojekt och ser mycket positivt på intresset för de planerade etableringarna.

– Vi tycker det känns viktigt att vara synliga, om än bara i digital form denna gång, förklarar Sophie. Det känns också betydelsefullt att bidra när tillfälle ges. Att delta i utbildningen är mer personligt än att informera om våra satsningar i media eller nyhetsflöden, tillägger Åsa. Den lokala förankringen för våra projekt är också en nyckelfaktor som vi redan från början har strävat efter att upprätthålla i alla våra satsningar i Ånge. Så när det dyker upp något sammanhang som berör vårt verksamhetsområde i eller omkring Ånge försöker vi vara där och bidra till att informera och svara på frågor kring oss och vår verksamhet. Förhoppningen är ju också att vi kommer stöta på några av dessa elever igen i arbetslivet avslutar Åsa och Sophie. 

Sophie Grahn Lydig, Hydrogen Process Engineer på RES
Åsa Tuolja Jardeby, Development Project Manager på RES

Erika berättar om vikten av att de studerande får möta näringslivet i ett tidigt skede för att förstå den bransch man kliver in i som nyexaminerad processtekniker. Genom att involvera näringslivet i utbildningen säkerställer man även att den motsvarar branschens krav. Både Lärcentrats och företagens mål är att de studerande efter avslutad utbildning ska få arbete och tillsammans trygga kompetensförsörjningen. 

– Vi har en del studerande från Ångetrakten, berättar Erika från Lappland Lärcentra. För dem var det extra intressant att få ta del av vad som sker i Ånge kommun. Det är viktigt att hitta den tydliga kopplingen mellan bransch och utbildning och genom sådana här inspel från företag är vår förhoppning att det blir tydligt för de studerande. De som deltar i utbildningen har ju valt denna utifrån intresse och utifrån goda jobbmöjligheter efter avslutad utbildning, ett engagerat företag är guld värt utifrån sådana aspekter.

Om Processtekniker med vätgaskompetens: 

Utbildningen är en CSN-berättigad yrkeshögskoleutbildning på distans. Under utbildningen får du lära dig det mesta om processteknik och underhåll som industri- och energisektorn efterfrågar. Du kommer få djupgående kunskaper om vätgas, andra explosiva och brännbara gaser samt hur man hanterar dessa på ett säkert sätt. Produktion, lagring och distribution av industriella gaser med fokus på vätgas samt vätgas ur ett hållbarhetsperspektiv är viktiga områden som behandlas i kurserna som ingår i utbildningen. 

Utbildningen har tre intagningsomgångar med 20 platser per tillfälle och omfattar totalt 320 yrkeshögskolepoäng (1,5 år). I februari öppnas en ny ansökningsperiod upp inför starten i augusti 2025.

Läs mer på https://www.lapplands.se/sv/-lapplands-larcentra/vara-utbildningar/Yh/processtekniker-med-vatgaskompetens/